Estreno de “Bucòliques” y “Tríptic valencià”

El Trio Ausiàs March realizará esta tarde, a las 19h, un concierto en la almazara del Monasterio de Simat de la Valldigna.

Dentro del ciclo de música clásica que organiza el Ayuntamiento de Simat y la Mancumunitat de la Valldigna, interpretaremos obras de Jorge Santos, André Previn y los estrenos de dos obras de encargo: «Tríptic valencià» de José R. Pascual-Vilaplana, con alegorías de temas tradicionales de los pueblos oriundos de nuestro grupo de cámara; y «Bucòliques» de Joan Arborch, sobre cuatro canciones populares de la Vall d’Albaida [más abajo detalles de las dos obras de estreno].

¡Estáis todos invitados!

 

 

Tríptic valencià, per a Oboè, Fagot i Piano

Obra encàrrec del Trio Ausiàs March. Les tres parts d’aquesta partitura, responen a altres tantes al·legories a diferents temes tradicionals propis dels pobles oriünds dels membres d’aquest grup de cambra. De Canals, poble natalici de l’oboista Daniel Ibáñez, es cita el Dotze i u. De Beniarjó, d’on ve el pianista Claudio Carbó, escoltarem citada la Dansà de Gandia. I finalment, de L’Olleria, d’on és el fagotista Esteve Casanova, utilitze el tema conegut com a Ball de Locos.

El material harmònic surt d’una sèrie de notes presents als noms dels instruments de l’obra: oBoÈ, FAGot i piAno (si, mi, fa, la, sol, la). Com un tríptic pictòric, les idees diverses formen part d’un tot global, interactuen amb llenguatges contrastants i amb elements de convergència. El tríptic obri i tanca amb ventalles sonores que s’acoblen. La història que conta no té res de literari sinó més be evidencia, mitjançant la remor de melodies populars, la nostra terra i la nostra cultura on la música esdevé part fonamental de la vida. Aquesta tradició es fon amb nous ambients que la recreen i la retraten com artesania en constant evolució.

José R. Pascual-Vilaplana


 

 

Bucòliques, de Joan Alborch Miñana

Quatre cançons de La Vall d’Albaida, per a Oboé, Fagot i Piano

 

Cançó de trilla (Bèlgida)

Tots em dien que em casara i no portaria llenya

i ara que m’he casat,

en porte al coll i a l’esquena.

 

 

Cançó humorística (Aielo de Rugat)

La lluna, la pruna vestida de dol,

sa mare li pega, son pare no vol.

Que coses més bones que cria el senyor!

Per dalt les teulades raïm de pastor.

 

 

Cançó de bressol (Bèlgida)

La meua xiqueta és l’ama del corral i del carrer,

de la perera sucrera, de la flor del taronger.

 

 

Cançó d’aguinaldo (Carrícola)

Done’m l’aguinaldo,

senyoreta hermosa, que si no me’l dóna, li amuse la gossa.

Ai!, ai!

Que si no me’l dóna, li amuse la gossa.

 


Aquí tenéis el programa completo:

Publicado por

Claudio Carbó, piano

Pianista y profesor de piano.